Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 7 Απριλίου 2017

Εσύ γιατί θες να πας στο χωριό;

Τώρα που πλησιάζουν οι διακοπές του Πάσχα, συμφοιτητές και φίλοι ετοιμάζουν βαλίτσες, δηλώνουν ενθουσιασμένοι και το μυαλό τους ταξιδεύει. Που; Μα φυσικά στο μέρος που αγαπούν πιο πολύ από όλα τα άλλα, το χωριό τους! Ως κλασσικό παιδί της πόλης (ναι δεν έχω χωριό) πάντα αναρωτιόμουν τι είναι αυτό που κάνει τόσο ξεχωριστή μια τέτοια απόδραση. "Μα καλά ούτε supermarket δεν έχει" σκεφτόμουν, μέχρι που ήρθε η μέρα που έμαθα.

Είναι κάτι μαγικό μου είπαν. Ο συνδυασμός φύσης, ησυχίας, οικογένειας και ενότητας είναι θαυματουργός και ικανός για να σε κάνει να νιώσεις άλλος άνθρωπος. Δεν έχει σημασία που δεν έχει τις πολυτέλειες της πόλης. Επικοινωνείς και διασκεδάσεις διαφορετικά από τα συνηθισμένα και αυτό είναι υπέροχο.

Έκανα λοιπόν την έρευνά μου και σας παρουσιάζω τους κυριότερους λόγους ο κόσμος λαχταρά εκείνες τις μέρες αποκέντρωσης. Ίσως να είσαι και εσύ ένας από αυτούς..

🐐 Ηρεμία και γαλήνη.

Ο αέρας φυσά, τα πουλάκια κελαηδούν, τα αυτοκίνητα δεν κορνάρουν και νιώθεις ότι βρίσκεσαι στην απόλυτη νιρβάνα. Αυτή είναι η κατάσταση απόλυτης χαλάρωσης που μου περιγράφουν οι περισσότεροι. Κάτι σαν ένα αντίδοτο στην ρουτίνα της καθημερινότητας. Ξεφεύγεις από όσα σε κάνουν να αγχώνεσαι και να στεναχωριέσαι. Πλέον είσαι σε ένα άλλο περιβάλλον με διαφορετικούς κανόνες και εκείνοι θέλουν να ζεις ξέγνοιαστα. Στην αρχή μου είπαν ότι η ησυχία που υπάρχει είναι ένα από τα καλύτερα στοιχεία καθώς είναι αυτό που μας λείπει. Για παράδειγμα ξυπνάς μια Κυριακή πρωί και ενώ πιστεύεις ότι κανείς δεν θα σε ενοχλήσει, οι από πάνω γκρεμίζουν τοίχους, τα ξυπνητήρια χτυπούν όλα μαζί και τα νεύρα χτυπούν κόκκινο. Αντίθετα στο χωριό ξέρεις ότι όταν κοιμηθείς κανείς δεν θα σε ενοχλήσει παρά μόνο όταν πρόκειται για φαγητό. Όσον αφορά τον "ήχο της σιωπής", δυστυχώς δεν μπορώ να τον περιγράψω αλλά πολλοί θα καταλάβουν.

🐐 Οι παιδικοί καλοί φίλοι. 

Είναι κάποιοι άνθρωποι που μπορεί να μην έχετε επικοινωνήσει για καιρό και συναντιόσαστε σπάνια, αλλά μόλις ειδωθείτε είναι σαν να μην πέρασε μια μέρα. Αναφέρομαι βέβαια όλα εκείνα τα άτομα που σχεδόν μεγαλώσατε μαζί. Κάθε Καλοκαίρι, Χριστούγεννα και Πάσχα ήσασταν παρέα και τώρα ανυπομονείς για να τους ξαναδείς. Είναι βέβαιο ότι μαζί τους νιώθεις ο εαυτός σου και δεν σε ενδιαφέρει καθόλου ότι υπάρχει μόνο μία καφετέρια στη περιοχή. Κάνεις πιο εντυπωσιακά και ζηλευτά πράγματα και είμαι πολύ σίγουρη για αυτό. 

🐐 Οι γιορτές είναι ΓΙΟΡΤΕΣ!

Και φυσικά εκεί τηρούνται όλα τα έθιμα κατά γράμμα! Μου λένε για παράδειγμα ότι δεν γίνεται Πάσχα χωρίς σούβλισμα, χορούς και μπαλωθιές, την ίδια στιγμή που εμείς ψήνουμε μπριζόλες στη φουφού και νιώθουμε υπερήφανοι. Εκεί διασκεδάζουν! Και όχι μόνο την εποχή αυτή αλλά και σε κάθε άλλη επέτειο. Τα έθιμά τους άπειρα και πολύ πρωτότυπα. Στην Καστανούσα Κερκίνης γίνονται αυγομαχίες, στη παραλία της Συκιάς στη Χαλκιδική αλογοδρομίες και στην Καλαμάτα με παραδοσιακές ενδυμασίες και οπλισμένοι αρχινούν τον σαϊτοπόλεμο, κάτι που με κάνει να θέλω να πάω και εγώ εκεί.

🐐 Οι συγγενείς.

Όλο και κάποια γιαγιά-παππούς, θείος-θεία τους περιμένει με ανυπομονησία κάθε χρόνο. Η υποδοχή είναι ξεχωριστή και αρκετά συγκινητική ώστε να σε κάνουν να τους λατρεύεις λίγο περισσότερο. Πολύ συχνά το "καλωσορίσατε" είναι με το αγαπημένο φαγητό του εγγονού στο χέρι, δώρα και πολύ αγάπη. Σε κάθε περίπτωση οι άνθρωποι αυτοί κάνουν ότι μπορούν για να ευχαριστήσουν τα "ξενιτεμένα νιάτα" και εμείς ζηλεύουμε.

🐐 Φύση και καθαρός αέρας.

Όταν το πράσινο στην πόλη είναι ελάχιστο και το καυσαέριο σε πνίγει καθημερινά, έρχεται η ώρα που θες και εσύ να αποδράσεις. Στο χωριό αναπνέεις φρέσκο αέρα, κάνεις βόλτες στο δάσος κλπ κλπ. Μπορεί να μην το παραδέχεσαι αλλά σου είναι απαραίτητο. Σε αναζωογονεί σωματικά και ψυχικά. Γιατί όμως να μην αρκεσθείς σε κάποιο πάρκο ή κήπο στο κέντρο της πόλης; Η απάντηση ήταν ότι για να επισκεφτείς αυτά τα τόσο "κοντινά" μέρη σπαταλάς πολύ ώρα και ενέργεια στα Μ.Μ.Μ. και γενικότερα στον δρόμο. Αντίθετα στο χωριό η φύση είναι δίπλα σου. Δεν χρειάζεται να κάνεις κάποιο δρομολόγιο για να νιώσεις αυτή την ευημερία.

Κάτι ξέρουν όλοι όσοι φεύγουν μαζικά για τον τόπο καταγωγής τους..
Και κάπως έτσι τόσο γλυκά και όμορφα θα σας ευχηθώ Καλό Πάσχα και ελπίζω να περάσετε τέλεια είτε σε χωριό ή σε πόλη.

Κάνε Like στη σελίδα του Ow στο facebook και δώσε έναν άλλον αέρα τη καθημερινότητά σου. Πάτα εδώ≪


Αν σου άρεσε το άρθρο κάνε μια κοινοποίηση για να το δουν και οι φίλοι σου.

Eικόνες We It
www.weheartit.com


Διαβάστε επίσης...






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου