Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017

Όλα όσα πρέπει να κάνεις μετά από κάθε εξεταστική περίοδο.

Άγχος, πίεση, πονοκέφαλος, κούραση και ένα μεγάλο "Δεν αντέχω άλλο" είναι μόνο κάποια από τα δείγματα του χάους που επικρατεί κατά την διάρκεια των εξετάσεων. Αυτός ο κόπος βέβαια θα αποδώσει καρπούς και θα σου ανοίξει διάπλατα τις πόρτες για ένα απολαύσεις ημέρες χαλάρωσης, διασκέδασης και ξεγνοιασιάς. Φυσικά αναφέρομαι από την στιγμή που θα βγεις από την αίθουσα ('φωνάζοντας με όλη σου τη δύναμη "τέλειωσαν οι πανελλήνιες" και άλλα σχετικά') και έπειτα.

Είτε είσαι μαθητής, φοιτητής και σε όποια άλλη κατηγορία εξεταζόμενου ανήκεις, αυτό το άρθρο είναι για εσένα σαν συμπαράσταση στις "δύσκολες ώρες". Κλείσε τα μάτια σου και φαντάσου τη στιγμή που θα παραδώσεις (πανηγυρικά και μη) το γραπτό σου. Τώρα πάρε χαρτί και κάνε μια λίστα με όλα όσα θες να κάνεις αφού τελειώσει αυτό το μαρτύριο. Το να σκέφτεσαι το μετά είναι ότι καλύτερο σε τέτοιες αγχώσεις περιόδους, ιδιαίτερα παλεύεις για να πετύχεις έναν στόχο. Σαν μια μικρή δόση της ανταμοιβής σου, και σου υπενθυμίζει όλους τους λόγους που προσπαθείς.

Όλα τα παρακάτω αποτελούν προτάσεις για να γιορτάσεις (επιτέλους) την ελευθερία σου και αναφέρονται στο χρονικό διάστημα που χρειάζεσαι ώστε να ξεπεράσεις όσες στιγμές πίεσης έζησες και να πάρεις δυνάμεις για τις επόμενες.

✅ Ανανέωση.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι άνθρωποι κάνουν τις μεγαλύτερες αλλαγές μετά από περιόδους έντονου στρες. Είναι μια μορφή αυτοάμυνας του οργανισμού, μόνο που τα αντισώματα είναι τα ψώνια, το κομμωτήριο και γενικότερα ότι σε ανανεώνει. Μια βόλτα στα μαγαζιά λοιπόν είναι ότι καλύτερο. Εγώ για παράδειγμα κάθε φορά φτιάχνω τη δική μου λίστα με τα νέα πράγματα που θέλω να αποκτήσω, με την ευκαιρία-πρόφαση ότι μετά από κάθε εξεταστική ακολουθούν οι εκπτώσεις (και ας μην πλησιάζουν). Βέβαια οι αλλαγές δεν είναι μόνο στιλιστικές αλλά μπορούν να αποκτήσουν οποιαδήποτε άλλη μορφή. Μπορείς για παράδειγμα να αλλάξεις τον τρόπο διακόσμησης του δωματίου σου ή τουλάχιστον να το συμμαζέψεις.

 Κρύψε οτιδήποτε θυμίζει εξετάσεις.

Να γιατί αγαπώ τις μεγάλες χάρτινες κούτες. Διώχνεις πράγματα που δεν θες άλλο στην ζωή σου, χωρίς να νιώθεις τύψεις ότι τα πέταξες. Ο μαγικός χώρος της αποθήκης θα τα φιλοξενήσει με πολύ γλυκό τρόπο αφού απ' ότι φαντάζομαι κανείς δεν θα τα ενοχλήσει μέχρι την επόμενη δεκαετία. Φυσικά μπορείς να ανατρέξεις σε αυτά όποτε το επιθυμήσεις κάνοντας μια μικρή ανασκαφή. Σε καμία περίπτωση λοιπόν δεν πρέπει να υπάρχει κάτι που να θυμίσει τις δύσκολες στιγμές που πέρασαν, και το νέο κομοδίνο που έχει δημιουργηθεί από χαρτιά σημειώσεων πρέπει να γκρεμισθεί. Τα καλύτερα έρχονται, μην μένεις πίσω.

✅ Αφιέρωσε πολύ χρόνο για κάτι που σε ευχαριστεί.

Σε τέτοιες περιόδους ο χρόνος μας είναι πολύ περιορισμένος. Οπότε όταν αποφασίζουμε να κλείσουμε τα βιβλία για να ξεκουραστούμε, είναι σύντομο. Τώρα λοιπόν που είσαι πιο χαλαρά φρόντισε να κάνεις και όλα εκείνα που απέφευγες διότι δεν προλάβαινες. Για παράδειγμα μπορείς να δεις μια ταινία, να διαβάσεις κάποιο περιοδικό ή να συνεχίσεις το παζλ που έχεις αφήσει εδώ και τέσσερα χρόνια στη μέση (καμία υπερβολή,true story). Φυσικά μπορείς να ασχοληθείς και όλα όσα έχεις υποσχεθεί να κάνεις όπως να στείλεις τις φωτογραφίες τις περσινής εκδρομής, να επισκεφτείς την θεία που καιρό σε περιμένει και γενικότερα να κάνεις όλα όσα ανέβαλες τις άλλες μέρες.

Να αλλάξεις παραστάσεις.

Τώρα που τελείωσε η εξεταστική το χειρότερο που μπορείς να κάνεις είναι να μείνεις σπίτι. Βγες έξω, πήγαινε μια εκδρομή και κυκλοφόρησε. Αυτή είναι μια εσωτερική ανανέωση πέρα από την υλική και ο καλύτερος τρόπος για να νιώσεις άλλος άνθρωπος. Πήγαινε σε περιοχές που δεν έχεις ξαναπάει και περπάτησε σε δρόμους που δεν έχεις ξαναπερπατήσει. Διασκέδασε, κάνε κάτι όχι και τόσο συνηθισμένο (για ιδέες κάνε κλικ ΕΔΩ) και σε καμία περίπτωση μη περιοριστείς στους τέσσερις τοίχους.

Ένα γενικότερο συμπέρασμα είναι να ασχοληθείς με ότι δεν μπορούσες τον υπόλοιπο καιρό. Εδώ θέλω να συμπληρώσω ότι πάνω απ' όλα πρέπει να σε ευχαριστεί, γιατί αν όχι, στην πραγματικότητα δεν θα έχεις ξεφύγει από την ρουτίνα πίεσης.

Και κάπου εδώ θα ήθελα να μοιραστώ ένα μυστικό μαζί σας. Η λίστα θα γεμίσει με τόσα πολλά και όμορφα πράγματα που είναι σχεδόν αδύνατο να τα κάνει κάποιος στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Αυτό βέβαια δεν αποτελεί εμπόδιο αφού όσα δεν προλάβεις, θα τα κάνεις κάποια άλλη στιγμή. Ευκαιρίες θα βρεθούν πολλές. Μην ξεχνάς ότι μετά τις εξετάσεις είμαστε τόσο κουρασμένοι που το ξυπνητήρι δεν χτυπά πριν τις 12 το μεσημέρι,κάτι που μας περιορίζει αρκετά.
Προσωπικά είχα βάλει τόσους στόχους μετά το πέρας των πανελληνίων που κατάφερα σχεδόν τους μισούς. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως ξέχασα όλα όσα ήθελα τόσο πολύ να κάνω. Μέχρι και τώρα εκπληρώνω εκείνες τις όχι και τόσο μικρές μου επιθυμίες.


Κάνε like στη σελίδα μου στο facebook και νιώσε έναν πολύχρωμο αέρα να σε διαπερνά! Κάνε κλικ ΕΔΩ<<

Κάνε μια κοινοποίηση και δες μπουρμπουλήθρες να χοροπηδούν γύρω από την οθόνη σου.


Και μη ξεχνάς κάθε Πέμπτη νέο άρθρο, με πολύ αγάπη! 


Δείτε ακόμη...








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου